Jdi na obsah Jdi na menu
 


Malé povídání o flat coated retrieverech

9. 4. 2007

 

Chtěli by jste Flat coated retrievera?


Začínající chovatel může mít problém s velkým temperamentem tohoto plemene. Důležité je pro flata mít důvěru ke svému pánu. Stinnou stránkou tohoto plemene je pozdější dospívání. Štěně bude potřebovat opatrné vedení, potřebuje mnoho lásky a váš čas. Je příliš pozdě mu věnovat čas a lásku, když je starší. Tento pes je velmi aktivní a potřebuje duševní právě tak jako fyzickou činnost. Nejde s ním běhat jen o víkendu deset kilometrů a pak šest dní nedělat nic. Zatímco fyzické cvičení je nutné hlavně u dospělého psa, duševní aktivitu je potřeba rozvíjet od úplného začátku. Každý musí zvážit jestli má dostatek času pro tohoto psa. V hodnotách flat coated retrievera jsou na vysokém postu pamlsky, tento pes je velmi vybíravý. Jsou to malí zloději. Čekají do té doby než vyjdete s hosty ke dveřím rozloučíte se a když se vrátíte do pokoje talíř je bez koláče a pes sebevědomě sedí a dívá se na Vás. Tomuto problému se dá zabránit, když od štěněte bude veden k tomu, že ze stolu si nesmí vzít.Také mají sklon sníst cokoli co naleznou.  
Určitě je temperament potřebný a měl by ho majitel podporovat, ale pes je tvor který svoji neohrabanost nebo šaškovství může uplatnit v nevhodný moment. Například při našich zkouškách OVVR Ambra měla pocit, že si musí nejdříve pohrát a poté až přinést aport. Rozhodčí bohužel takové flatí rozmary nechápou.
 


Pes nebo fena

Hodně závisí na důvodu proč chcete štěně. Jestliže štěně má být jen společníkem je možno zvolit osobní preferenci. Mnoho lidí si myslí, že fena je více milující a poslušná, ale psi jsou velmi oddaní jejich majitelům a jsou vynikajícími společníky. Lidi upřednostňují jedno pohlaví do té doby než se setkají s druhým. Měli by jste vzít v úvahu vaše vlastní podmínky, ale i okolí. Určitě pokud jsou v nejbližším okolí samé feny není dobré si pořizovat psa.  


Výběr štěněte u chovatele


Základní požadavky na psa se mění v závislosti na tom v co doufáte a co chcete se psem dokázat. Měli by jste mít celkový dojem zdravého statného dobře vyváženého štěněte s důvěřivým chováním. Musíte ale vzít  v úvahu, že jste pro štěňata cizí. Je dobré sedět tiše a sledovat hrající štěňata, ale chovatel je osoba, která by měla stanovit charakter a poradit který je nejlepší pro Váš zamýšlený účel.

Pokud hledáte výstavní potenciál je ta nejlepší cesta, jak udělat nějaký odhad, postavit štěně na pevný stůl s neklouzavým povrchem nebo dosti silnou látkou. Štěně by mělo stát ve výstavním postoji. Toto dává celkový dojem.

Tato část je velmi diskutovaná, protože štěňata nejsou zralá a jsou tam věci, které se budou měnit a které ne.

Jak jsem již zmínila rovnováha a proporce  jsou velmi důležité. Hlava se mění enormně během několika měsíců. Hlava by měla být rovná, uši přiléhají k lebce a je vidět poněkud plochý neklenutý vrchol. Uši by měli být postavené v úrovni s očima a nemají být viditelně velké. Oči by neměli být nažloutlé.

Jestliže je štěně unavené může mít pokleslé spodní víčko, ale pokud má neustále pokleslé spodní víčko je lepší se mu vyhnout. Výraz je důležitý: štěně by mělo mít šťastný výraz.

Čenich by měl mít tzv. "propast" nesmí být zkrácený a špičatý.

Z nějakého důvodu spodní a horní čelist flata roste různou rychlostí což znamená že perfektní skus nůžkový je v osmi týdnech, ale může být až v šesti měsících.

 

(informace čerpány z anglické knihy o flat coated retrieverech a vlastních zkušeností)