Jdi na obsah Jdi na menu
 


Povaha

2. 10. 2006

Povaha

Tito psi jsou aktivní, sebejistí a přátelští. Mezi další povahové rysy patří vytrvalost a inteligence. Flati se projevují živěji a s větší eleganci než ostatní retrievři. Mimořádná přátelskost k lidem i ke zvířatům je součástí vrozených vlastností flat coated retrievrů. Tito psi jsou po větší část dne aktivní. Výcviku se věnují s velkým zaujetím. Velice snadno se učí novým věcem. Jejich přátelskost k lidem se projevuje výraznou touhou spolupracovat se svým pánem.

Musím upozornit, že flati jsou psi s vynikající inteligencí a fantazií, kteří rádi tropí žerty, proto by jste se měli obrnit trpělivostí a tolerancí. Obecně je v knihách psáno, že retrievři mají rádi lidi a speciálně děti, ale flati je milují vášnivě a trvá hodně dlouho než pochopí, že ne každý člověk si s ním chce hrát. Měli by jste počítat s tím, že toto plemeno později dospívá (je to okolo 2,5 let) .

Vlastnosti

Mezi nejvýraznější klady patří – mimořádná chuť k práci ve vodě, velmi jemný stisk čelistí, vrozená záliba v přinášení, snadná ovladatelnost, výborný čich a vytrvalost.

Dobře vychovaný flat je výborným loveckým nebo společenským psem.

K úloze společenského domácího psa ho předurčuje přátelská a mírná povaha, inteligence, trpělivost a přizpůsobivost.

Je nejcitlivější ze všech plemen, ale také nejživější, proto potřebuje mnoho pohybu a dostatek zaměstnání. Při jejich výchově je nutná trpělivost a důslednost. Tvrdost do výchovy flata nepatří, může jejich psychiku hodně poznamenat. 



Použití

Flat coated retriever se používá jako pes lovecký, společenský, asistenční, slepecký i jako pes hledající drogy. Pro lov a pro ostatní pachové práce má oproti ostatním plemenům retrievrů výhodu vysoce výkonného nosu.Zajímavostí je, že flat už se dostal na 71. místo v počtu narozených štěňat za rok 2005, což si myslím, že je nádherné umístění (info ze Světa psů 9/06).

 

Péče

Srst je třeba alespoň jednou týdně prokartáčovat. Srst nemá sklon k plstnatění mimo míst za ušima.Po každém koupání je důležité vyčistit uši. V případě, že nejsou uši vyčištěny, může

dojít k zánětu uší, stejně tak jako u všech retrievrů.



Zařazení do FC
I

Flat coated retriever se řadí do VIII. skupiny stejně jako ostatní retrieveři, vodní španělé a slídiči.