Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výživa stárnoucího psa

10. 10. 2006

Výživa stárnoucího psa

O tom, jaké bude po zdravotní a kondiční stránce stáří psa se rozhoduje po celý jeho život. Organismus staršího a starého psa má pochopitelně jiné nároky nejen z hlediska energetické vydatnosti.

ObrazekS přibývajícím věkem psa klesá výkonnost jeho metabolismu a imunitního systému, snižuje se jeho pohybová aktivita, stárnou vnitřní orgány. Stárnutí nelze zastavit, ale prostřednictvím správné výživy můžeme oddálit jeho nežádoucí příznaky a zkvalitnit stárnoucímu psovi život.




Optimální krmení psa seniora by mělo splňovat několik kritérií. V první řadě je to snížený podíl snadno dostupné energie pro zachování optimální váhy a kondice. Zvláštního významu právě v tomto období nabývají krmiva s dietními účinky, která ve zvýšené míře zohledňují prevenci obtíží a chorob spojených s vyšším věkem. Jde zejména o vyšší dotaci minerálních látek, zvláště vápníku k podpoře řídnoucích kostí, látek zlepšujících opotřebení kloubního aparátu, celkové hybnosti, omezujících bolestivost a snižujících riziko návazných zánětlivých onemocnění: jde především o želatinovou složku, obsahující chondroitin a glukosamin. Pamatujte, že apetit a trávicí ústrojí staršího psa už nejsou to co zamlada. Vybírejte pro něj pouze velice chutná a snadno stravitelná krmiva z těch nejkvalitnějších surovin.